Inblaasisolatie is een verzamelterm voor losse isolatiematerialen die aangebracht worden via een inblaasmachine. Dit kan zowel in de renovatie als in de industriële woningbouw. Dit is ook mogelijk met biobased materialen, zoals cellulose. Building Balance focust zich erop om inblazen ook mogelijk te maken met Nederlandse vezels (gehakseld of vervezeld), van bijvoorbeeld miscanthus of tarwestro.
We onderscheiden grofweg 2 routes;
- De korte inblaasroute: worden de vezels direct vanaf het land verhakseld en ingeblazen. Dit kan alleen met gewassen die voldoende droog van het land komen en weinig nutriënten (suikers, eiwitten) bevatten. Bijvoorbeeld met Miscanthus, tarwestro en ook deelstroom uit de hennep- en vlasverwerking leent zich hiervoor.
- De lange inblaasroute: Hierbij wordt cellulose als inblaasmateriaal door raffinage gewonnen uit bijvoorbeeld zonnekroon.
Met Building Balance focussen we op het opschalen van de korte route en onderzoeken we wat de voorwaarden zijn om de lange inblaasroute schaalbaar te maken. Momenteel loopt in Nederland een traject om geproduceerd stro van tarwe en miscanthus te certificeren.
Waarom inblazen?
- Ideaal voor holle ruimtes die moeilijk bereikbaar zijn.
- Snelle en eenvoudige verwerking.
- “One size fits all”; altijd de juiste maat materiaal op het juiste moment bij de hand.
- Groot vermogen tot vochtbuffering.
- Weinig tot geen aanpassingen nodig in de woning.
- Lagere energierekening
- Zeer hoog warmtebufferend vermogen; hoog wooncomfort in zomer en winter (dit geldt voor alle biobased isolatiematerialen).
- Geluidsisolerend.
- Milieuvriendelijk: energiezuinige productie, geen giftige stoffen en volledig recyclebaar.
NEN Norm
Er bestaat inmiddels een NEN norm voor inblaasisolatie.