Woningbouw in hout: Handboek voor corporaties

Houtbouw biedt mooie kansen voor diverse beleidsopgaven en wordt steeds concurrerender. Biobased bouwen wordt vanuit beleid gestimuleerd. Tegelijkertijd s is het voor opdrachtgevers nog steeds veel pionieren, en maakt woningbouw in hout minder dan 5% van de bouw uit. Aandacht vragen, ervaringen uitdragen en kennis delen zijn hard dus nodig. De Brabantse Lente corporaties hebben ervaring opgedaan, die zij als koplopers graag willen delen in dit handboek. De scope van de publicatie is grondgebonden woningen en appartementen met maximaal zes bouwlagen. Dat sluit aan bij de woning voorraad van corporaties.

De publicatie Woningbouw in hout is ontwikkeld in het kader van de Buyer Group Houtbouw. De Buyer Groups bouw worden gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en maken deel uit van het Buyer Group Programma van PIANOo en Rijkswaterstaat.

Nationale Aanpak Biobased Bouwen

Dit rapport beschrijft de doelen, activiteiten en organisatie die nodig zijn om de markt voor biogrondstoffen in de bouw snel op te schalen.

 

De Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) heeft als doel een nieuwe nationale markt te creëren voor de grootschalige teelt, verwerking en toepassing van biobased bouwmaterialen. Dit initiatief is een samenwerking tussen vier ministeries in Nederland: Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Economische Zaken en Klimaat (EZK), en Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Building Balance is de uitvoeringsorganisatie van dit plan en gaat gericht aan de slag met het opzetten en ondersteunen van biobased ketens.

Handboek biobased na-isoleren daken

In het handboek biobased na-isoleren staan tips, een concreet stappenplan en zes bouwdetails om het dak duurzaam na te isoleren met biobased materialen van eigen bodem. Biobased isolatiematerialen hebben unieke kenmerken, in de verwerking én het comfort. Deze uitgave geeft zeven redenen om voor Ecologische isolatie te kiezen en een overzicht van de mogelijke materialen. Daarnaast vindt u een concreet stappenplan voor een optimale uitvoering en kwaliteit van het binnenzijdig na-isolatie van het dak.

 

Na-isoleren is een complexe opgave. Vooral omdat elk bouwtijdperk zijn eigen specifieke opbouwdetails heeft. In het handboek wordt daarom onderscheid gemaakt tussen de na-isolatie van jaren ‘50–’70 woningen en jaren ‘80–’90 woningen. Hieronder vindt u de losse detailtekeningen per bouwtijdperk:

 

BB Jaren 50 daknok detailtekening
BB Jaren 50 dakvoet detailtekening
BB Jaren 50 woningscheidende wand detailtekening
BB Jaren 90 daknok detailtekening BB Jaren  90 dakvoet detailtekening
BB Jaren 90 woningscheidende wand detailtekening

 

Het handboek Biobased na-isoleren is een uitgave van Building Balance.

Gids Biobased Isoleren

Wilt u biobased gaan isoleren? Met de Gids Biobased Isoleren  van Holland Houtland maakt u een goed geïnformeerde start! De gids bevat uitgebreide inspiratie. Interviews met huiseigenaren, woningbouwcorporaties, aannemers en biobased experts staan boordevol inzichten en tips om snel aan de slag te gaan. In het bedrijvengedeelte vindt u informatie over 170 biobased producten, leveranciers en aannemers.

 

De begrippenlijst  geeft een snelle uitleg van de belangrijkste begrippen. Voortaan kunt u meepraten over faseverschuiving en damp-open. Ook aan kosten en subsidies is een katern gewijd. Een deel van de gids is speciaal ingeruimd voor Building Balance en de ontwikkelingen die wij – van land tot pand- in gang hebben gezet om biobased bouwen en isoleren mogelijk te maken.

Factsheet 5 – Stimuleren biobased in woningbouw

Factsheet voor aanbestedende diensten over stimuleren biobased materiaalgebruik in woningbouw. Deze factsheet is tot stand gekomen uit de Buyer Group Biobased Bouwmaterialen 2021-2022 van Pianoo. Uit deze Buyer Group zijn vijf factsheets voortgekomen, waarvan dit de vijfde is.

Speciale dank aan: Jeroen Bouman en Rosa Bos (Ballast Nedam)

Factsheet 4 – Biobased oeverbescherming

Factsheet voor aanbestedende diensten over biobased en circulaire oeverbescherming. Deze factsheet is tot stand gekomen uit de Buyer Group Biobased Bouwmaterialen 2021-2022 van Pianoo. Uit deze Buyer Group zijn vijf factsheets voortgekomen, waarvan dit de vierde is.

Speciale dank aan: Michelle Talsma (STOWA)

Factsheet 3 – biobased showcase Rijkskantoor

Factsheet voor aanbestedende diensten over biobased brainstormpods als showcase voor Rijksvastgoedbedrijf. Deze factsheet is tot stand gekomen uit de Buyer Group Biobased Bouwmaterialen 2021-2022 van Pianoo. Uit deze Buyer Group zijn vijf factsheets voortgekomen, waarvan dit de derde is.

Speciale dank aan: Jeroen van Hove (Rijksvastgoedbedrijf)

Factsheet 2 – Uitvraag biobased wandpanelen

Factsheet voor aanbestedende diensten over uitvraag biobased wandpanelen voor Rijkspaviljoen. Deze factsheet is tot stand gekomen uit de Buyer Group Biobased Bouwmaterialen 2021-2022 van Pianoo. Uit deze Buyer Group zijn vijf factsheets voortgekomen, waarvan dit de tweede is.

Speciale dank aan: Philip Kuipers (Noordereng Groep)

Factsheet 1 – Biobased Platdakrenovatie

Factsheet voor woningcorporaties over na-isoleren van een plat dak met biobased isolatiemateriaal. Deze factsheet is tot stand gekomen uit de Buyer Group Biobased Bouwmaterialen 2021-2022 van Pianoo. Uit deze Buyer Group zijn vijf factsheets voortgekomen, waarvan dit de eerste is.

Speciale dank aan: Thomas van der Vlis (De Alliantie)

BIOBASED BITES #7 – Stro

Deze biobased lunchtalk gaat in op het onderwerp stro. Biobased Bited zijn een samenwerking tussen het Woningbouwatelier en PRICE.