Handleiding biobased verduurzamen van bestaande bouw

OnderhoudNL en Building Balance verzamelden en onderzochten samen met koplopende onderhoudsbedrijven biobased oplossingen voor renovatieprojecten. Hoe presteren biobased materialen technisch, financieel en qua milieuwinst? En wat betekent het voor de bewoner? De resultaten leest u in deze brochure. Voor 15 veelvoorkomende onderhoudsingrepen zijn steeds twee biobased alternatieven opgenomen.
Handleiding biobased verduurzamen van bestaande bouw.pdf

Handboek biobased na-isoleren daken

In het handboek biobased na-isoleren staan tips, een concreet stappenplan en zes bouwdetails om het dak duurzaam na te isoleren met biobased materialen van eigen bodem. Biobased isolatiematerialen hebben unieke kenmerken, in de verwerking én het comfort. Deze uitgave geeft zeven redenen om voor Ecologische isolatie te kiezen en een overzicht van de mogelijke materialen. Daarnaast vindt u een concreet stappenplan voor een optimale uitvoering en kwaliteit van het binnenzijdig na-isolatie van het dak.

 

Na-isoleren is een complexe opgave. Vooral omdat elk bouwtijdperk zijn eigen specifieke opbouwdetails heeft. In het handboek wordt daarom onderscheid gemaakt tussen de na-isolatie van jaren ‘50–’70 woningen en jaren ‘80–’90 woningen. Hieronder vindt u de losse detailtekeningen per bouwtijdperk:

 

BB Jaren 50 daknok detailtekening
BB Jaren 50 dakvoet detailtekening
BB Jaren 50 woningscheidende wand detailtekening
BB Jaren 90 daknok detailtekening BB Jaren  90 dakvoet detailtekening
BB Jaren 90 woningscheidende wand detailtekening

 

Het handboek Biobased na-isoleren is een uitgave van Building Balance.

Gids Biobased Isoleren

Wilt u biobased gaan isoleren? Met de Gids Biobased Isoleren  van Holland Houtland maakt u een goed geïnformeerde start! De gids bevat uitgebreide inspiratie. Interviews met huiseigenaren, woningbouwcorporaties, aannemers en biobased experts staan boordevol inzichten en tips om snel aan de slag te gaan. In het bedrijvengedeelte vindt u informatie over 170 biobased producten, leveranciers en aannemers.

 

De begrippenlijst  geeft een snelle uitleg van de belangrijkste begrippen. Voortaan kunt u meepraten over faseverschuiving en damp-open. Ook aan kosten en subsidies is een katern gewijd. Een deel van de gids is speciaal ingeruimd voor Building Balance en de ontwikkelingen die wij – van land tot pand- in gang hebben gezet om biobased bouwen en isoleren mogelijk te maken.