Bijeenkomst vezelteelt agrariërs – Twente

Bijeenkomst vezelteelt agrariërs – Twente
Bijeenkomst vezelteelt agrariërs – Twente
 • calendar_month 25 mei 2023
 • place Hoofdstraat 27, Breklenkamp

Speciaal voor Twentse agrariërs organiseert de ‘Twentse Bouwboeren’ op 25 mei een bijeenkomst over de teelt van diverse vezelgewassen en de verwaarding ervan. Diverse experts vertellen over de mogelijkheden van vezelgewassen en er is een veldbezoek onder leiding van Peter Schreurs langs het gewas Silphie/Zonnekroon. Je kunt je aanmelden via deze link.

Biobased gewassen

Vezelgewassen hebben met elkaar gemeen dat ze snel groeien, goed zijn voor de bodem, goede opbrengsten per hectare geven tegen een relatief lage input aan water, voeding en arbeid. Door met de vezels biobased te bouwen wordt CO2 langdurig opgeslagen. Voorbeelden van vezelgewassen zijn;

 • Eenjarige vezelgewassen; graan, hennep, vlas, sorghum
 • Meerjarige vezelgewassen; miscanthus, silphie/zonnekroon, lisdodde

Programma

We laten een aantal experts aan het woord met veel praktijkervaring en kennis. Aansluitend neemt Peter Schreurs ons mee voor een rondleiding op zijn bedrijf waar verschillende vezelgewassen, waaronder silphie, staan.

 • 9.45 Inloop met koffie
 • 10.00 Korte introductie over Twentse Bouwboeren, door Janneke Paalhaar
 • 10.15 Teelt en verwerking vezelhennep, door Loraine Westerneng
 • 11.00 Korte keten van inblaasisolatie met stro, door Nicolaas van Everdingen
 • 11.45 Vezelgewassen in het GLB, door Arjan Strootman
 • 12.15 Lunch
 • 12.45 Teelt en verwerking van silphie incl rondleiding, door Peter Schreurs
 • 13.30 Afronding

Sprekers

Loraine Westerneng is werkzaam voor GreenInclusive, een bedrijf dat zich inzet voor meer verduurzaming, CO2-opslag en nieuwe verdienmodellen in en voor de agrarische sector. Samen met overheden, marktpartijen en belangenorganisaties stimuleren ze de vraag naar meer natuurlijke grondstoffen (vezelhennep) en de toepassing hiervan in de bouwsector. Dit geeft niet alleen een nieuw perspectief voor de agrarische sector maar zorgt ook dat er met de gehele keten bijgedragen wordt aan (sociale) werkgelegenheid, de grote maatschappelijke isolatieopgave en het vastleggen van CO2 in de woningbouw.

Nicolaas van Everdingen heeft sinds 2015 ervaring met het inblazen van biobased isolatiemateriaal in nieuwbouw en renovatie. Hij legt uit hoe de korte en lange inblaasketen eruit ziet en hoe daaraan gewerkt wordt binnen Building Balance.

Arjan Strootman is agrarisch bedrijfsadviseur bij AgroAdvies Oost-Nederland en vanuit financieel en bedrijfskundig oogpunt de expert aan de keukentafel van de boer. Vezelgewassen zijn vanaf 1 januari ook een activiteit binnen de eco-regeling van het GLB. Arjan vertelt welke gewassen onder welke voorwaarden meetellen binnen de eco-regeling en met welke aandachtspunten je hierbij rekening moet houden.

Peter Schreurs vertelt ons wat voor gewas silphie is en waar het vermarkt kan worden. Silphie is een sterke vezelrijke plant met verschillende toepassingen, waaronder vezels. Het is een meerjarig gewas, ook wel genaamd De Zonnekroon. Peter heeft door het begeleiden van boeren in Nederland (totaal circa 100 ha) veel ervaring met het telen van dit gewas. Hij deelt zijn teeltadvies; hoe je het zaait, verwerkt en oogst en hij laat het gewas zien op zijn bedrijf.

Over Twentse Bouwboeren

In Twente werken we aan het opzetten van een duurzame en eerlijke keten van land naar pand. Het telen, verwerken en toepassen van biovezels biedt niet alleen een nieuw economisch perspectief, het draagt ook bij aan diverse maatschappelijke en regionale uitdagingen. Zo leidt het telen van vezelgewassen tot een verbetering van de bodem- en waterkwaliteit. Daarnaast kent Twente een grote bouw- en renovatieopgave die niet gehaald wordt als enkel de gangbare (en milieubelastende) bouwmaterialen worden gebruikt. Biobased bouwmaterialen uit eigen regio zijn een duurzaam alternatief waarin juist CO2 wordt vastgelegd. Een reportage van RTV Oost over Twentse Bouwboeren is terug te zien op; Huizen maken van Overijssels gewas.

Ketenregisseurs zijn Eric Versteeg (06-53387672) en Janneke Paalhaar (06-13525443)
info@twentsebouwboeren.nl 

Je kunt je aanmelden via deze link.

Ontmoet het team

Eric Versteeg

Eric
Versteeg

Ketenregisseur Twentse Bouwboeren

Janneke Paalhaar

Janneke
Paalhaar

Ketenregisseur Twentse Bouwboeren

Building Balance

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@buildingbalance.eu