Tentoonstelling ‘Van Land tot Pand’ in provinciehuis Flevoland

Flevoland wil binnen zeven jaar 40.000 woningen bouwen, de lokale economie zo veel mogelijk stimuleren en tegelijkertijd CO2 uitstoot verminderen.  Een pittige opgave! Hoe we dit gaan doen?  Met de tentoonstelling ‘Van Land tot Pand’ van Building Balance, nu te zien is in het Provinciehuis, laat de provincie zien al deze doelstellingen serieus te nemen!

Samen met gemeentes, de provincie en lokale ondernemers bouwt Building Balance aan het opzetten van lokale ketens zoals stro en vlas om toe te passen als bijvoorbeeld isolatiemateriaal of plaatmateriaal. Dit betekent nieuwe business modellen voor lokale agrariërs en andere ondernemers, beter voldoen aan eisen op het gebied van stikstof en CO2 uitstoot en het verdringen van CO2 intensieve producten in de bouw!

Kom je kijken?

De tentoonstelling staat tot en met 30 mei in de ontvangsthal van het provinciehuis in Lelystad.

Wil je weten hoe je bij kunt dragen of ben je op zoek naar meer informatie voor jou als ondernemer? Stuur een berichtje naar de ketenregisseurs van Building Balance Flevoland: Jeanet@buildingbalance.eu of Dominique@buildingbalance.eu

Van Polder tot Pand Flevoland

Van Polder tot Pand gaat van start! Op 20 juni organiseert Building Balance Flevoland een middag voor iedereen die aan de slag wil in ketens van polder tot pand ten behoeve van de biobased bouweconomie in Flevoland.

Op het moment dat het vlas staat te bloeien, komen we bij elkaar met vertegenwoordigers van gemeenten, woningcorporaties, bouwbedrijven, ontwikkelaars, verwerkende partijen en de agrarische sector. Met mensen die op zoek zijn naar een actieve rol in de biobased bouweconomie en samen ketens willen bouwen van polder tot pand.

Programma

13.30 uur Inloop
14.00 uur Opening en introductie: wat speelt er in Flevoland, waar liggen kansen?
14.15 uur Inspirerende voorbeelden van biobased projecten: wat kan er al?
14.45 uur Bezoek aan bloeiende vlasakker: wat is de potentie van vlas voor de bouw?
15.30 uur Break-out sessies:
1. Biobased uitvragen door gemeenten en woningcorporaties
2. Concretiseren van tarwestroketen (voortbouwend op stro-event 14 maart)
3. Kansen en uitdagingen verder identificeren en behoeften inventariseren
16.15 uur Plenaire terugkoppeling
16.25 uur Afsluiting en vervolgstap Van Polder tot Pand
16.30 uur Ruimte om ideeën te pitchen
16.45 uur Borrel (tot 17.30)

Building Balance Flevoland is initiatiefnemer van Van Polder tot Pand. Een online en offline plek voor (aanstaande) ketenpartners om inspirerende verhalen, ervaringen en kennis te delen over biobased bouwen. En om concrete afspraken te maken over ketensamenwerking. We trekken hierin samen op met de provincie Flevoland, de Rabobank en Horizon Flevoland.

Praktische informatie

Datum: donderdag 20 juni 2024
Tijd: 13.30 tot 17.30 uur
Locatie: Museum Schokland
Adres: Middelbuurt 3, 8319 AB  Schokland

Meld je alvast aan

We horen graag of je erbij bent. Je kunt je aanmelden en aangeven wat voor jou belangrijke onderwerpen zijn om aan bod te laten komen, via deze link.

 

Werkbezoek: Ervaar samen de bloeiende hennepteelt in het veld

Vanuit het project “Boeren voor Biobased Bouwen” nodigen we jou uit om op 4 juli de hennepteelt te komen bekijken.

In de afgelopen anderhalf jaar zijn er mooie stappen gemaakt en is de regionale keten van plant tot pand inmiddels een feit geworden! De hennepteelt is dit teeltseizoen verdubbeld naar 120 hectare en aan de bouwkant zijn we actief bezig om biobased (ver)bouwen te stimuleren.

Ervaar hoe de hennep, die deze zomer voor onze keten geteeld wordt, tot bloei komt en ontmoet zowel deelnemers uit ons bestaande netwerk als ook nieuwe deelnemers uit de keten.

Aanmelden

Op een prachtige locatie, dichtbij het Deventer ziekenhuis, willen we op 4 juli iedereen uit de keten laten ervaren waar we staan. Een aantal partners pakt het podium via de zeepkist en anderen laten diverse praktijkvoorbeelden zien. Tijdens deze bijeenkomst vertellen we je meer over de activiteiten die de komende periode op het programma staan en nodigen we jou uit om je hierbij aan te sluiten.

Heb jij interesse in dit werkbezoek? Meld je dan aan via deze link.

 • Datum: 4 juli 2024
 • Locatie: Deventer (exacte locatie volgt)

Het volledige programma volgt begin juni! De exacte locatie ontvang je via een bevestigingsmail eind juni 2024.

Tentoonstelling: Possible Landscapes Hoge zandgronden, de Achterhoek

Verbeelding van een nieuw, duurzaam landschap in de Achterhoek

Welke mogelijke landschappen ontstaan er als we in de Achterhoek niet langer water zo snel mogelijk afvoeren maar proberen vast te houden zodat we in periode van droogte daar gebruik van kunnen maken? Welke rol hebben boeren, bouwers en bewoners hierin? Possible Creations heeft samen met lokale bedrijven, beleidsmakers en onderzoekers gezocht naar deze antwoorden in het project Possible Landscapes Hoge Zandgronden- De Achterhoek.

Ontdek vanaf 23 april de innovatieve visies op duurzaam landgebruik tijdens deze tentoonstelling gepresenteerd door Biobased Creations in samenwerking met MooiNL en SamenBiobasedBouwen. Deze expositie, gehuisvest bij Wonion in Ulft, toont een unieke maquette installatie die de mogelijke toekomst van landschapsbeheer in de regio verkent.

Mogelijke landschappen verbeeld

De installatie biedt een blik op hoe een duurzame herinrichting van de Achterhoek kan bijdragen aan betere waterretentie en het ondersteunen van de lokale biodiversiteit door middel van regeneratieve landbouwtechnieken en biobased materialen. Door samen te werken met lokale boeren, bouwers en beleidsmakers, illustreert deze tentoonstelling hoe wij samen het landschap van morgen kunnen vormgeven.

Bezoekers worden tot 28 mei meegenomen door de verschillende schalen van de installatie, waarbij elk deel de unieke bodemtypen en potentiële gebiedsontwikkelingen van de Achterhoek belicht. Ook is er aandacht voor het coulissenlandschap van de toekomst waarin toegelicht wordt hoe alles samenhangt. De installatie zal vervolgens verder reizen naar andere locaties in Nederland, om een breder gesprek over duurzame ontwikkeling te stimuleren.

Dit is de kans om te leren over de synergie tussen landbouw, natuur en bouwkunde, en hoe deze elementen samen kunnen werken om een zelfvoorzienend en ecologisch verantwoord landschap te creëren. Voor meer informatie over de expositie, bezoek de websites van Possible Landscapes  en Biobased Creations.

Possible Landscapes Hoge Zandgronden- de Achterhoek maakt onderdeel uit van een meerjarig onderzoek van Biobased Creations naar de regeneratieve, rurale en urbane landschappen van vandaag en morgen.

 

Biobased Buyer 3: Inkoopproces Nieuwbouw en Renovatie

Wij bouwen natuurlijk door!

In 2024 organiseren we, samen met Pianoo – Buyer Group Biobased Buyer Sessies. Voor wie is dit interessant? Voor iedereen die aan de slag is (of wil gaan) met (ver)bouwprojecten vanuit gemeenten en woningbouwcorporaties en die zich verder wil verdiepen in bouwen met biobased bouwmaterialen én wil sparren met collega’s uit het werkveld.

Building Balance zet actief in op de rol van gemeente om gebruik van biobased bouwmaterialen van eigen bodem te stimuleren. Samen met gemeenten leggen we de puzzel: Hoe zorgen we ervoor dat lokale biobased bouwmaterialen worden gebruikt?

Na een korte introductie op het thema: Inkoopproces voor Nieuwbouw en Renovatie duiken we de diepte in aan de hand van praktische voorbeelden, waarin sprekers je meenemen in hun ervaring uit de praktijk. Daarna is er de kans om verder in te gaan op de voorbeelden door je leervragen te bespreken met de sprekers en je collega’s vanuit het werkveld, in break-out rooms. Het volledige programma volgt binnenkort.

We sluiten de Buyer Sessies af met het delen van de leerpunten uit de leergroepen en een overzicht van tools die we je willen meegeven voor gebruik in de dagelijkse praktijk.

Biobased Buyer Sessie 2 staat gepland op 27 juni van 15:30 tot 17:00 uurSchrijf je hier in!

Wij hopen je 27 juni te zien, meld je nu aan!

Biobased Buyer Sessie 2: Sturen op CO2 uitstoot met prestatieafspraken en Biobased bouwen

Wij bouwen natuurlijk door! In 2024 organiseren we, samen met PIANOo (Buyer Group Biobased Bouwmaterialen) Biobased Buyer Sessies. Voor wie is dit interessant? Voor iedereen die aan de slag is (of wil gaan) met (ver)bouwprojecten vanuit gemeenten of woningcoöperaties, die zich verder wil verdiepen in bouwen met biobased bouwmaterialen én wil sparren met collega’s uit het werkveld.

Biobased Buyer Sessie 2,  Sturen op CO2-uitstoot met prestatieafspraken en Biobased Bouwe, staat gepland op 30 mei van 15:30 tot 17:00 uurSchrijf je hier in!

Biobased Buyer Sessies: Sturen op CO2-impact voor gemeenten en woningcorporaties

Het aanpakken van landelijke en regionale problematiek zoals bijvoorbeeld CO2-uitstoot, kan op veel manieren gedaan worden. Het maken van prestatieafspraken is een krachtig sturingsinstrument. Biobased bouwmaterialen dragen bij aan het verlagen van de impact van de gebouwde omgeving. Building Balance daagt gemeenten, corporaties en huurders uit om CO2-uitstoot op te nemen in prestatieafspraken.

Tijdens deze Biobased Buyer Sessie delen we onze visie op het sturen met CO2-uitstoot in prestatieafspraken. Ook lichten we uit hoe gemeenten en woningcorporaties samen kunnen werken in het verlagen van de impact van de gebouwde omgeving. We kijken naar concrete voorbeelden en er is reflecteren samen op de rol van woningcorporaties en gemeenten bij de prestatieafspraken.

In deze sessie krijg je meer inzicht in:

 • Sturen op CO2-uitstoot: hoe en wanneer doe je dat?
 • Voorbeelden: geleerde lessen en succesverhalen vanuit het perspectief van woningcorporatie en gemeente
 • Tools waar mee sturen op CO2-uitstoot nog makkelijker wordt

Naast de inzichten vanuit Building Balance en Pianoo die we delen is er de kans om verder in te gaan op de voorbeelden door je leervragen te bespreken met de sprekers en je collega’s vanuit het werkveld in break-out rooms. We sluiten de Buyer Sessies altijd af met het delen van de take-aways uit de leergroepen en een overzicht van tools die we je willen meegeven voor gebruik in de dagelijkse praktijk.

Wij hopen je 30 mei te zien, meld je nu aan! Schrijf je hier in!

Biobased bouwen: NEXT Level

Door de stijgende vraag naar woningen, neemt ook de behoefte aan bouwmaterialen toe; een duurzamere bouw met rendement is mogelijk door volledig in te zetten op circulariteit, zoals slim ontwerp, hergebruik van oude materialen, en het toepassen van biobased grondstoffen en deze op industriële wijze te bouwen.

Ontdek samen met TNO de toekomst van biobased bouwen tijdens een inspiratiemiddag op woensdag 3 juli 2024. Dit event, interessant voor opdrachtgevers, bouwbedrijven, producenten van biobased materialen en inhoudelijke experts, gaat in op zaken zoals regelgeving, ontwikkeling van diverse biobased materialen en certificering.

Onderwerpen

 • Verken de nieuwste ontwikkelingen in biobased bouwen met vooraanstaande experts die hun kennis en inzichten delen.
 • Ervaar hoe biobased materialen worden getest op brandveiligheid, isolatiewaarden, verwerkbaarheid en levensduur tijdens een rondleiding door het TNO Bouwlab. (Let op: hiervoor is een beperkte aantal plaatsen beschikbaar.)
 • Ontmoet belangrijke spelers uit de gehele biobased-bouwketen, inclusief opdrachtgevers, bouwbedrijven en producenten van biobased bouwmaterialen.

Programma

 • Circulair & inlands hout: Niels Vonk, Jan de Jong (TNO) & Kasper Broek (Staatsbosbeheer)
 • Vezelproductontwikkeling
 • Toepassing van biobased bouwmateriaal en certificering: Martijn Droesbeke & Gerrit Buitenhuis (TNO)
 • Ontwerpen op toepassing biobased materiaal: Tim Vermeend (Urban Climate Architects)
 • Waarom biobased: woningcoöperaties.

Meer informatie over het volledige programma, vind je hier.

Aanmelden

Wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je dan nu aan voor deze inspiratiemiddag in Delft. Let op: er is een beperkte beschikbaarheid voor de rondleiding door het TNO Bouwlab! Aanmelden kan via deze link.

 • Datum: Woensdag 3 juli 2024 – 12.30 uur – 17.30 uur
 • Locatie: TNO NEXT Delft

Samen versnellen we de overstap naar een duurzamere, biobased bouweconomie.

Vragen over het event? Neem contact op met: biobased@tno.nl.

Training Biobased (ver)bouwen in de praktijk – Stedendriehoek

Boeren voor Biobased Bouwen, onze ketenpartner van plant tot pand in de Stedendriehoek organiseert in samenwerking met BMN bouwmaterialen drie interactieve trainingen.

Wil jij kennismaken met biobased (ver)bouwen en ben je werkzaam in de bouw-, vastgoed- of corporatiesector? Dan is dit de training voor jou. Biobased bouwmaterialen maken een flinke opmars in de bouwsector en brengen voor zowel de agrarische sector als de bouwsector nieuwe kansen met zich mee.

Tijdens deze interactieve middag is er, naast de de vraag waarom biobased bouwen zo belangrijk is, ook aandacht voor de verschillende toepassingen die deze materialen bieden. Door met verschillende biobased materialen te werken leer je meer over een aantal biobased producten, hun beschikbaarheid en hun toepasbaarheid. Tevens wordt er er dieper ingegaan op de eigenschappen en de verwerking van deze materialen en producten voor de bouwsector.

Belangrijke onderwerpen die in de training aan bod komen

 • Actuele relevantie: Waarom biobased bouwen belangrijk is
 • Beschikbaarheid en toepassing: Welke biobased materialen zijn er en hoe gebruik je ze
 • Veiligheid en certificering: Alles over brandveiligheid en certificeringen

Aanmelden

Is bovenstaande training interessant voor jou? Meld je dan aan via deze link.

 • Datum: 27 juni 2024 – 13.00 uur tot 16.30 uur
 • Locatie: Greenworks Academy, Nagelpoelweg 61, Apeldoorn

Wil je meer weten over de inhoud van de training, neem dan contact op met Carmen Oude Wesselink via carmen@versnellingnl.nl.

Wij hopen je op deze training te zien.

Training Biobased (ver)bouwen in de praktijk – Stedendriehoek

Boeren voor Biobased Bouwen, onze ketenpartner van plant tot pand in de Stedendriehoek organiseert in samenwerking met BMN bouwmaterialen drie interactieve trainingen.

Wil jij kennismaken met biobased (ver)bouwen en ben je werkzaam in de bouw-, vastgoed- of corporatiesector? Dan is dit de training voor jou. Biobased bouwmaterialen maken een flinke opmars in de bouwsector en brengen voor zowel de agrarische sector als de bouwsector nieuwe kansen met zich mee.

Tijdens deze interactieve middag is er, naast de de vraag waarom biobased bouwen zo belangrijk is, ook aandacht voor de verschillende toepassingen die deze materialen bieden. Door met verschillende biobased materialen te werken leer je meer over een aantal biobased producten, hun beschikbaarheid en hun toepasbaarheid. Tevens wordt er er dieper ingegaan op de eigenschappen en de verwerking van deze materialen en producten voor de bouwsector.

Aanmelden

Is bovenstaande training interessant voor jou? Meld je dan aan via deze link.

 • Datum: 31 mei 2024 – 9.00 uur tot 12.30 uur
 • Locatie: Greenworks Academy, Nagelpoelweg 61, Apeldoorn

Ben je verhinderd maar wil je toch graag deelnemen aan deze training? Bekijk ook de andere datum waarop deze training gegeven wordt.

Belangrijke onderwerpen die in de training aan bod komen

 • Actuele relevantie: Waarom biobased bouwen belangrijk is
 • Beschikbaarheid en toepassing: Welke biobased materialen zijn er en hoe gebruik je ze
 • Veiligheid en certificering: Alles over brandveiligheid en certificeringen

Data trainingen

Deze training wordt ook gegeven op 27 juni 2024. Aanmelden kan via het linkje hieronder.    

Locatie: Greenworks Academy, Nagelpoelweg 61, Apeldoorn

Wil je meer weten over de inhoud van de trainingen, neem dan contact op met Carmen Oude Wesselink via carmen@versnellingnl.nl.

Wij hopen je op één van de trainingen te zien.

Training Biobased (ver)bouwen in de praktijk – Stedendriehoek

Boeren voor Biobased Bouwen, onze ketenpartner van plant tot pand in de Stedendriehoek organiseert in samenwerking met BMN bouwmaterialen drie interactieve trainingen.

Wil jij kennismaken met biobased (ver)bouwen en ben je werkzaam in de bouw-, vastgoed- of corporatiesector? Dan is dit de training voor jou. Biobased bouwmaterialen maken een flinke opmars in de bouwsector en brengen voor zowel de agrarische sector als de bouwsector nieuwe kansen met zich mee.

Tijdens deze interactieve middag is er, naast de de vraag waarom biobased bouwen zo belangrijk is, ook aandacht voor de verschillende toepassingen die deze materialen bieden. Door met verschillende biobased materialen te werken leer je meer over een aantal biobased producten, hun beschikbaarheid en hun toepasbaarheid. Tevens wordt er er dieper ingegaan op de eigenschappen en de verwerking van deze materialen en producten voor de bouwsector.

Aanmelden

Is bovenstaande training interessant voor jou? Meld je dan aan via deze link.

 • Datum: 14 mei 2024 – 13.00 uur tot 16.30 uur
 • Locatie: Greenworks Academy, Nagelpoelweg 61, Apeldoorn

Ben je verhinderd maar wil je toch graag deelnemen aan deze training? Bekijk ook de andere data waarop deze training wordt gegeven.

Belangrijke onderwerpen die in de training aan bod komen

 • Actuele relevantie: Waarom biobased bouwen belangrijk is
 • Beschikbaarheid en toepassing: Welke biobased materialen zijn er en hoe gebruik je ze
 • Veiligheid en certificering: Alles over brandveiligheid en certificeringen

Data trainingen

Deze training wordt op drie verschillende data gegeven. Aanmelden kan via de linkjes hieronder.

Locatie: Greenworks Academy, Nagelpoelweg 61, Apeldoorn

Wil je meer weten over de inhoud van de trainingen, neem dan contact op met Carmen Oude Wesselink via carmen@versnellingnl.nl.

Wij hopen je op één van de trainingen te zien.