West-Brabantse woningcorporaties werken samen aan biobased isoleren

West-Brabantse woningcorporaties werken samen aan biobased isoleren
West-Brabantse woningcorporaties werken samen aan biobased isoleren
21 februari, 2024

De West-Brabantse woningcorporaties Thuisvester, Alwel, Laurentius, Woonkwartier en Stadlander gaan biobased isolatiematerialen vaker toepassen in nieuw- of verbouw. De corporaties ondertekenen 20 februari een commitmentverklaring tijdens de vierde kennissessie ‘Van Plant tot Pand’ over biobased (ver)bouwen in West-Brabant. Deze sessies worden georganiseerd door Building Balance, Rabobank, REWIN, Circulair bouwen Zeeland, Impuls Zeeland en Regio West-Brabant (RWB).

Woningcorporaties binnen de regio willen de impact op het milieu van bouwmaterialen flink verlagen. Ook willen ze graag overstappen op biobased bouwmaterialen. Dit zijn bouwmaterialen die gemaakt zijn van plantaardige materialen zoals vlas of hennep. De toepassing van biobased isolatiemateriaal in gevels en wanden wordt stapsgewijs uitgebreid in de jaren die volgen. Dit gebeurt in de al geplande renovatie en nieuwbouw in de periode 2024-2028.

In de eerste twee jaar is, vanwege al gemaakte productieafspraken met bouwers, sprake van een intentieverklaring. Na 2025 spreken de corporaties daadwerkelijk hun commitment uit.

Boost voor nieuwe economie

Dominique Hopmans, bestuurlijk trekker Circulaire Regio bij RWB en wethouder Bergen op Zoom: “West-Brabant werkt aan toekomstperspectief vanuit haar plantaardige verleden en DNA. Deze aanpak bewijst dat maar weer. Door het commitment van woningcorporaties geven we, via een gegarandeerde afzet van biobased isolatiemateriaal, een boost aan de nieuwe, schone economie”, aldus Hopmans. Zo werken gemeenten in de regio aan de verduurzaming van sociale woningbouw en aan een nieuw verdienvermogen voor de boeren, verwerkende industrie en de bouwsector.

Verandering vanuit sector

Gebouwen en de bouwsector zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor ruim 38 procent van de globale CO2-uitstoot. CO2-uitstoot van een gebouw omvat alle uitstoot die ontstaat. Zowel tijdens het gebruik van het gebouw als de uitstoot die ontstaat tijdens de bouw bij de productie, het transport en de montage van bouwmaterialen. Alleen al het materiaalgebruik bedraagt zo’n 11 procent van de globale CO2-uitstoot. Vooral staal, beton en baksteen zijn grote veroorzakers. Ongeveer 65 procent van de materiaal gebonden uitstoot ontstaat voor of tijdens het bouwproces, de overige 35 procent bij onderhoud en vervanging van onderdelen.

Isoleren: een belangrijke basis voor biobased bouwen

Honderdduizenden woningen, van woningcorporaties en van particulieren, moeten geïsoleerd worden de komende jaren. De noodzaak is dus groot om de impact van de bouwsector op het milieu te verlagen. De meest duurzame manier, is om over te stappen op biobased bouwmaterialen. Op die manier kan de bouwsector in plaats van onderdeel van het probleem te zijn, bijdragen aan de oplossing. Niet alleen in de keten van leveranciers, producenten en bouwers. Ook in het perspectief bieden aan agrariërs, die de lokale teelt van de gewassen voor biobased materialen verzorgen. 

Biobased en West-Brabant

Met een sterk plantaardig DNA, met wortels in de agrofood-sector, kan West-Brabant weleens een sleutelrol gaan spelen in het telen en produceren van bouwmaterialen. Daarom zijn er ook projectfiches ingediend in de West-Brabantse Regio Deal-aanvraag. Die projecten focussen zich op het verder brengen en stimuleren van biobased bouwen in West-Brabant. Nu de aanvraag voor de Regio Deal West-Brabant gehonoreerd is, kunnen de projecten gestart of uitgebreid worden.

Building Balance

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@buildingbalance.eu