Startschot voor 40 ambitieuze circulaire bouwprojecten in Friesland 

Startschot voor 40 ambitieuze circulaire bouwprojecten in Friesland 
Startschot voor 40 ambitieuze circulaire bouwprojecten in Friesland 
28 maart, 2024

De Opdrachtgeversaanpak van het programma Fryslân bouwt Circulair is van start! Half maart kwamen 100 opdrachtgevers, zoals gemeenten en woningcorporaties, van Friese (woning)bouwprojecten bijeen om samen circulair en biobased bouwen op te schalen.

Het programma Fryslân Bouwt Circulair is een initiatief van Vereniging Circulair Friesland met als doel de transitie naar een circulaire bouweconomie te versnellen. Binnen de aanpak leren opdrachtgevers van en met elkaar, door concrete bouwprojecten zo circulair en biobased mogelijk uit te voeren. Deze bijeenkomst en de onthulling van een projectenkaart, zijn daar een belangrijke stap in.

Regionale en integrale ondersteuning

Gedeputeerde Circulaire Economie in Friesland, Friso Douwstra, trapte de bijeenkomst af. “Doel van dit programma is om de transitie naar een circulaire economie in Friesland te versnellen door de bouwsector in de regio integraal te ondersteunen. De andere pijlers binnen het programma zijn duidelijkheid in de circulaire prestaties die op dit moment in de bouwsector mogelijk zijn, voldoende circulair en biobased aanbod. Ook de wet- en regelgeving en het regionale onderwijs bewegen mee met deze transitie.”

Projectenkaart circulaire bouwprojecten

Vier ambassadeur-wethouders van circulair bouwen, presenteerden de projectenkaart. Deze kaart geeft een overzicht van de eerste circulaire bouwprojecten binnen de Opdrachtgeversaanpak. Verspreid door de hele provincie Friesland hebben gemeenten zich bij nieuwe (woning)bouwprojecten gecommitteerd aan circulair en biobased bouwen. De projectenkaart wordt de komende jaren aangevuld en interactief gemaakt, als inspiratie- en communicatiemiddel. Het doel is om uiteindelijk met ruim 40 projecten aan de slag te gaan.

Concrete vervolgstappen

Samen met de gemeenten en woningcorporaties die al besloten hebben om mee te doen (of dit binnenkort gaan doen), worden in de komende periode concrete vervolgstappen gezet met onder andere kennis- en intervisietrajecten, projectevaluaties, ontwikkeling van It Nije Normaal, verdere ontwikkeling kennisbank, tools en formats enz.

Wil je meer weten over de Opdrachtgeversaanpak of de projecten die hierboven genoemd zijn? Neem dan contact op met Trienke Lantinga (trienke.lantinga@circulairfriesland.frl).

Building Balance

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@buildingbalance.eu

Gerelateerde berichten