Kennisbron voor brede adoptie en actieve verspreiding van toepassing biobased bouwmaterialen en –methoden

Lancering van het Nationaal Kenniscentrum Biobased Bouw (NKBB)
Lancering van het Nationaal Kenniscentrum Biobased Bouw (NKBB)
12 juni, 2024

Op 11 juni is het Nationaal Kenniscentrum Biobased Bouw (NKBB) gelanceerd door demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op de stand van de Metropoolregio Amsterdam tijdens de PROVADA in de RAI Amsterdam. Het Nationaal Kenniscentrum Biobased Bouw heeft als doel om biobased bouwen te versnellen.

Nederland staat aan de vooravond van een duurzame bouwrevolutie, gedreven door ketentransitie, innovatie en een groeiende bewustwording van de noodzaak om de gebouwde omgeving toekomstbestendig en duurzamer te maken. Dat is een van de redenen geweest voor de vier betrokken ministeries om in november vorig jaar de Nationale Aanpak Biobased Bouwen te introduceren. Hierin schetst de rijksoverheid de activiteiten die nodig zijn voor het creëren van een zelfstandige, natuurinclusieve biobased (land)bouweconomie. Een van de belangrijke activiteiten uit de NABB is om een kennisplatform te bouwen voor alle stakeholders in de markt. Met de komst van het NKBB wordt hier invulling aan gegeven en gebouwd aan een lerend ecosysteem.

Opschaling biobased bouwen

Het NKBB draagt bij aan het overbruggen van de kloof tussen theorie en praktijk, faciliteert in snelle, gemakkelijke toegang tot kennis die wordt opgedaan onder koplopers en verbindt experts die aan de slag willen met biobased bouw. Het NKBB is gevestigd in Almere, provincie Flevoland, een regio waar met projecten als de gebiedsontwikkeling van ZuiderC in Lelystad, gebouwd wordt aan de samenleving van de toekomst. De Jonge: “Boeren en bouwers moeten elkaar weten te vinden. Dat lukt op steeds meer plekken. Je moet die lessen wel willen leren van elkaar, anders moet iedereen zelf het wiel uitvinden. Dat is niet nodig als we met elkaar de kennis bundelen. Dat gebeurt in dit Kenniscentrum.”

Samenwerking Building Balance

Het NKBB ontwikkelt kennis en programmeert actief in nauwe samenwerking met Building Balance, de uitvoeringsorganisatie van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen. Building Balance start, stimuleert en ondersteunt zelfstandige, regionale en landelijke ketens van land tot pand en draagt actief bij aan het creëren van de juiste marktcondities waarmee de kans op versnelling en opschaling wordt vergroot. Daarnaast werkt het NKBB samen met kennispartners om kennis van bestaande oplossingen naar succesvol toepassingsniveau te brengen.

Kennisbank

Meer informatie over het NKBB is te vinden op www.nkbb.org. Hierop is reeds een kennisbank beschikbaar en een projectenmonitor waarin biobased projecten in Nederland in een visualisatie worden weergegeven. De komende tijd wordt hard gewerkt met partners voor het verdere ontsluiten van kennis en het maken van een passende programmering.

Building Balance

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@buildingbalance.eu