Koplopersgroepen plaatmateriaal tekenen intentieverklaring

Koplopersgroepen plaatmateriaal tekenen intentieverklaring
Koplopersgroepen plaatmateriaal tekenen intentieverklaring
20 september, 2023

Half september 2023 tekenden twee koplopersgroepen een intentieverklaring om samen te werken aan de opschaling van biobased plaatmateriaal. Deze koplopersgroepen bestaan uit diverse partijen uit de bouwketen die biobased bouwen stimuleren. Samen onderzoeken we wat nodig is om de productie van deze materialen op te schalen en welke schaal nodig is voor een goede businesscase.

Toepassingsmogelijkheden en eisen

De deelnemers aan de koplopersgroepen kijken gezamenlijk naar de toepassingsmogelijkheden van biobased plaatmaterialen. En aan welke eisen die toepassingsgebieden moeten voldoen om aan te sluiten op de behoefte van de bouwsector. Het gaat om twee soorten biobased plaatmateriaal. Ecor is een fabrikant van een biobased binnenplaat op basis van water en vezels. Biopanel is een waterafstotende biocomposiet met veel verschillende toepassingsmogelijkheden. Van profielen en stopcontacten, tot gevelpanelen en dakbedekking.

Inspanningsverplichting

De partijen tekenden een intentieverklaring waarin zij aangeven:

  • Mee te denken over producttoepassing die interessant zijn voor de Nederlandse bouw. En voor welke segmenten;
  • Te helpen de (minimale) producteisen per toepassing vast te stellen, wat betreft techniek, kosten, verwerking ect.;
  • Technische specificaties van de huidige producten in te brengen;
  • De eisen af te stemmen met mensen die er daadwerkelijk mee gaan werken;
  • Eventueel bij te dragen aan praktijktesten, waarvan we de resultaten delen;
  • Producten die goed uit de test komen in de komende jaren af te nemen;
  • Op te treden als ambassadeur van producten die aan de verwachtingen voldoen.

Analyse van afzetkansen

Er vinden de komende maanden vier bijeenkomsten plaats. Tijdens de eerste bijeenkomst is een longlists van circa 30 toepassingsmogelijkheden per plaatmateriaal ingekort tot een shortlist van zo’n 5 kansrijke producten. Die worden nu nader onderzocht. De geselecteerde kansrijke toepassingen zijn voor Ecor: constructie gevel, dak, aftimmerwerk en binnenwanden. Voor Biopanel zijn dat: dakbedekking voor hellend dak, gevelbekleding, badkamerwanden, alternatief voor aluminium hang- en sluitwerk, stopcontacten, doorvoeren ect. en verkeersborden.

Tijdens de volgende bijeenkomst wordt besloten met welke product/marktcombinaties we doorgaan en wat voor testen nog noodzakelijk zijn. Tijdens de derde bijeenkomst staan de resultaten van deze testen centraal. De vierde bijeenkomst richt zich op het inrichten van de afzet. Met welke partijen zouden we hoeveel vierkante meters kunnen realiseren in de komende jaren?

Meedoen?

Produceert u ook biobased plaatmateriaal en wilt u de uitkomsten van de eerste sessie ontvangen en/of samenwerken met Building Balance? Neem dan contact op met marjet@buildingbalance.eu

Heeft u interesse om de biobased plaatmateriaal af te nemen? Dan kunt u vanaf de derde sessie – waar de resultaten van de testen worden gepresenteerd – instromen. Neem hiervoor ook contact op met marjet@buildingbalance.eu

Deelnemers koplopersgroepen

Voor Ecor tekende de volgende partijen de Intentieverklaring om samen te werken aan opschaling:
Hendriks Bouw en Ontwikkeling, KnaapenGroep, Lenferink Vastgoedonderhoud, Bolton Groep, Linex Prefab Daksystemen, Heijmans, Dura Vermeer, Geurts, Baars & Bloemhoff, VORM Holding en Bouwcenter Nobel.

Voor Biopanel zijn dat:
Woningbouwvereniging Bergopwaarts, Hendriks Bouw en Ontwikkeling, Heijmans, Dura Vermeer, Baars & Bloemhoff, VORM Holding, BMN Nederland, Ter Steege Bouw Vastgoed, Ballast Nedam West, Klomp, Van Dillen Bouwgroep en elk® groep.

We bedanken alle deelnemers aan de koplopersgroepen voor hun inzet tot nu toe!

 

 

Building Balance

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@buildingbalance.eu

Gerelateerde berichten