Handboek Biobased na-isoleren daken

Handboek Biobased na-isoleren daken nu online
Handboek Biobased na-isoleren daken nu online
1 november, 2023

Het handboek Biobased na-isoleren daken is vanaf nu te downloaden in onze Kennisbank. Hierin staan tips, een concreet stappenplan en zes bouwdetails om het dak duurzaam na te isoleren met biobased materialen van eigen bodem. Dit is de eerste aanzet van Building Balance om detailleringen voor biobased bouwen beschikbaar te maken voor de markt. In deze publicatie vind je ook informatie over de voordelen van biobased isoleren, hoe je dat goed doet en met welke materialen.

Bouwdetails per tijdperk

Na-isoleren is een complexe opgave, vooral omdat bouwmethoden in de loop der jaren zijn veranderd en variëren. Elk bouwtijdperk heeft zijn eigen specifieke opbouwdetails en dat brengt verschillende uitdagingen met zich mee wanneer gaat na-isoleren. In het handboek wordt daarom onderscheid gemaakt tussen de na-isolatie van jaren ‘50–’70 woningen en jaren ‘80–’90 woningen. Van beide zijn er verschillende detailtekeningen opgenomen.


Waarom eerst dakisolatie?

Het is hoog tijd om meer aandacht te besteden aan het duurzaam isoleren van huizen. En we beginnen niet voor niets bij dakisolatie. Want het meeste warmteverlies slecht geïsoleerde huizen gaat via het dak, maar liefst 30%. Het loont dus om daken goed te isoleren. Ook om in de steeds warmere zomermaanden de hitte buiten te houden.

Voordelen en stappenplan

Biobased isolatiematerialen hebben unieke kenmerken, in de verwerking én het comfort. Deze uitgave geeft zeven redenen om voor ecologische isolatie te kiezen en een overzicht van de mogelijke materialen. Daarnaast is een concreet stappenplan gemaakt voor een optimale uitvoering en kwaliteit van het binnenzijdig na-isolatie van het dak. Het Handboek Biobased na-isoleren daken en de losse detailtekeningen kunt u hier downloaden.

Het Handboek Biobased na-isoleren daken is tot stand gekomen met hulp van Ralf van Tongeren (Orga research), Nicolaas van Everdingen (Building Balance), Joost van der Waal (Isoleerbewust), Loraine Westerneng (Building Balance), Marjet Rutten (Building Balance). We bedanken alle auteurs voor hun inzet en inzichten.

Building Balance

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@buildingbalance.eu

Gerelateerde berichten