€1 miljoen subsidie voor verduurzaming sociale huurwoningen in Zuid-Holland

€1 miljoen subsidie voor verduurzaming sociale huurwoningen in Zuid-Holland
€1 miljoen subsidie voor verduurzaming sociale huurwoningen in Zuid-Holland
17 juni, 2024

Woningcorporaties kunnen vanaf 17 juni subsidie bij de provincie Zuid-Holland aanvragen voor het verduurzamen van sociale huurwoningen. De provincie stelt €1 miljoen beschikbaar om het gebruik biobased materialen voor sociale huurwoningen op te schalen.

Invulling geven aan klimaatdoelstellingen

Woningcorporaties kunnen de subsidie aanvragen voor de meerkosten van houtbouw of biobased materialen, zodat het project uitgevoerd kan worden. Gedeputeerde Anne Koning: “Het bouwen met biobased materialen – met name houtbouw – is één van de meest impactvolle strategieën om invulling te geven aan de klimaatdoelstellingen. Het kent tal van voordelen, zoals reductie van CO2-uitstoot en CO2-opslag. Bovendien zorgt het voor een fijn leefklimaat.”

Gezonder en duurzamer

Biobased materialen, waaronder hout, zorgen namelijk voor een gezondere luchtkwaliteit binnenshuis. Daarnaast draagt het bij aan energie-efficiëntie. Het is bijvoorbeeld zeer geschikt om ‘passief’ te bouwen en daarmee te komen tot extreem laag energieverbruik. En Daarmee resulteert het in duurzamere en gezondere gebouwen voor de toekomst.

De belangrijkste subsidievereisten:

  • Voor bouwprojecten van sociale huurwoningen met drie of meer bouwlagen en vijftien of meer woningen
  • Het massapercentage van hernieuwbare materialen gebruikt in het woningbouwproject bestaat uit meer dan 30% hernieuwbare materialen, inclusief de fundering
  • Het gebouw heeft een losmaakbaarheidsindex van meer dan 50%
    – Zie‘ Het Nieuwe Normaal’ voor meer informatie over de inhoudelijke criteria
    – Gezien de inhoudelijke eisen komt vooral modulaire houtbouw in aanmerking
  • De bouw van het bouwproject start binnen 2 jaar na bekendmaking van de beschikking tot subsidieverlening, maar start niet eerder dan 13 weken na het indienen van de subsidieaanvraag
  • De woningen blijven minimaal 25 jaar na realisatie in het huursegment van sociale huurwoningen

Woningcorporaties kunnen een bijdrage aanvragen voor de meerkosten van houtbouw, om het project te kunnen realiseren. Het minimaal gesubsidieerde bedrag is € 75.000 en maximaal € 150.000 (dus maximaal € 5.000 per woning), het totale subsidiebudget is € 1 miljoen. De provincie stelt de subsidie open van 17 juni tot en met 30 november 2024. Maar first come, first serve!

Meer informatie over de subsidie vindt u op: Subsidieregeling wonen Zuid-Holland (SRW) – Provincie Zuid-Holland

Voor meer informatie over biobased bouwen in Zuid-Holland kunt u contact opnemen met onze ketenregisseurs van Building Balance Zuid-Holland.

Building Balance

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@buildingbalance.eu

Gerelateerde berichten