De kwekerij in Doetinchem wint Inspiratie Award voor toekomstbestendige uitvraag

De kwekerij in Doetinchem wint Inspiratie Award voor toekomstbestendige uitvraag
De kwekerij in Doetinchem wint Inspiratie Award voor toekomstbestendige uitvraag
14 juni, 2024

De kwekerij in Doetinchem heeft de Inspiratie Project Award gewonnen! Deze prijs, waarbij gekeken is naar de impact van het project op duurzaamheid, leefbaarheid, de omgeving en een goede langetermijnvisie, is op 13 juni uitgereikt op de PROVADA.

In het plangebied Wijnbergen De Kwekerij in Doetinchem is het aanwezige landschap als uitgangspunt is genomen. De woningbouw is een kans om een extra landschapslaag toe te voegen, door groene daken als verplichting op te nemen. Ook in de woningbouw zelf komen de duurzaamheidsambities terug: uitgangspunt is het toepassen van circulaire en biobased materialen en er wordt ook gekeken hoe de tuin bijdraagt aan een natuurinclusief geheel.

Toekomstbestendige aanpak gemeente

Toch is het niet het project an sich wat de Inspiratie Award ontvangt, maar de aanpak van de Gemeente Doetinchem. Fundamenteel anders is dat de prijs in de uitvraag niet de boventoon voert. De gemeente heeft een vast bedrag als budget en zoals vrijwel altijd bij gronduitgiften door gemeenten werden de ingediende plannen beoordeeld en werden er punten verdeeld. Het onderdeel ‘toekomstbestendig bouwen’ was goed voor 35% van de indiening en de prijs slechts 10%. Binnen het kader van ‘toekomstbestendig bouwen’ is ervoor gekozen om de MPG een lage weging te geven en het percentage biobased en GWPa een hoge weging.

Het resultaat mag er zijn. Een woonwijk die gerealiseerd zal worden met biobased woningen met meer dan 60 ton CO2-opslag van het BAM Wonen Flow concept in zowel huur als koop.

Tool voor toekomstbestendige uitvraag

Vanuit Building Balance stimuleren wij gemeenten om deze aanpak over te nemen. Dit zien we al in Leiden en Alphen aan de Rijn. Als meer gemeenten deze aanpak omarmen, zorgt dat voor een enorme schaalsprong voor toekomstbestendig bouwen. Daarnaast draagt deze aanpak en het gebruik van de Nationale Richtlijn Toekomstbestendig Bouwen bij dat (fabrieksmatige) bouwers kunnen innoveren, omdat de veelheid aan eisen (duizend bloemen bloeien) zich beperkt tot een beperkte set indicatoren.

In de laatste Biobased Bites: biobased uitvragen van nieuwbouwwoningen deelde Ivar Diekerhof, tenderexpert van Building Balance, een concreet voorbeeld van een eenvoudig kader om woningen biobased uit te vragen, waar je direct mee aan de slag kunt. Gebruik hiervoor deze tool voor de toekomstsbestendige uitvraag door gemeenten. Wil jouw gemeente advies over biobased uitvragen? Neem dan contact op met Ivar Diekenhof of de ketenregisseur in jouw regio.

Building Balance

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@buildingbalance.eu

Gerelateerde berichten