Zowel de bouw- als de landbouwsector staat de aankomende jaren voor een gi-gan-tische verduurzamingsopgave. Maar goed nieuws: de sectoren kunnen elkaar uitstekend ondersteunen. Bijvoorbeeld in de vorm van biobased ketens tussen boer en bouwer. Hoe krijgen we dergelijke ketens van de grond? En wat zijn daarbij de uitdagingen? Tijdens de Change Inc. Roundtable op dinsdag 18 april gingen vier experts daarover in gesprek.
“Ik wacht op de dag dat er woningen groeien op het land”, zei minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) onlangs. Volgens de politicus zijn biobased bouwmaterialen cruciaal om de klimaatdoelen in de bouwsector te behalen. En dat biedt kansen voor boeren. Hennep, vlas, olifantsgras… Het zijn allemaal gewassen die boeren kunnen verbouwen en die vervolgens verwerkt kunnen worden tot/in bouwmaterialen.
Blije boeren, blije bouwers
Volgens Jan Willem van de Groep, programmaregisseur van Building Balance en één van de tafelgasten tijdens de Change Inc. Roundtable, is de potentie van deze biobased ketens enorm. Hij verwacht dat er in 2030 zo’n 50.000 hectare aan vezelgewassen verbouwd wordt in Nederland, die ook op eigen bodem verwerkt worden tot bouwmateriaal. “Dan zijn we lekker bezig en hebben we zowel blije boeren als bouwers”, zegt hij.
De andere tafelgasten die dinsdag aanschoven tijdens de Change Inc. Roundtable waren:
- Marthijs Roorda: Algemeen Directeur van GreenInclusive.
- Martje Fraaije: Programmamanager Circulair Ondernemen bij de Rabobank.
- Lotte van Dueren den Hollander: Bestuurslid van Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt (HAJK).
De Roundtable stond onder leiding van journalist en presentator Anic van Damme. Kijk het volledige gesprek hier terug:
Bron: Change Inc