Brabantse corporaties bundelen krachten voor biobased bouwen

Brabantse corporaties bundelen krachten voor biobased bouwen
Brabantse corporaties bundelen krachten voor biobased bouwen
5 oktober, 2023

Steeds meer woningcorporaties zien de noodzaak om de milieu impact van bouwmaterialen drastisch te verminderen en over te stappen op biobased bouwmateralen. In de provincie Noord-Brabant hebben verschillende corporaties hun krachten gebundeld en al flinke stappen gezet.

Gefaseerd overstappen

Zo tekenden op 18 september acht Brabantse woningcorporaties die samenwerken onder de naam ‘Lente’ een commitmentverklaring met Building Balance. Hiermee zetten ze een belangrijke stap in het gefaseerd overstappen van traditionele naar biobased bouwmaterialen in de periode 2024-2027.

Vier lokale ketens

Lente is het samenwerkingsverband van de woningcorporaties. Alwel, Area, BrabantWonen, Wonen Breburg, Casade, Stadlander, Tiwos, Zayaz. Samen hebben ze ruim100.000+ woningen waar mensen betaalbaar wonen. Building Balance helpt de corporaties met het maken van concrete afspraken over hoeveelheden, kosten en de verbinding naar lokaal geteelde grondstoffen.

100% biobased isolatiemateriaal in 2027

In de regio Zuidoost Brabant zijn er al eerder afspraken gemaakt tussen woningcorporaties. Dit voorjaar ondertekenden dertien woningcorporaties uit de Metropoolregio Eindhoven (MRE), een commitmentverklaring om in 2027 hun huurwoningen voor 100% met biobased isolatiematerialen te verduurzamen. Die afspraken worden nu goed verankerd binnen de organisaties van de betrokken woningcorporaties: Woningbouwvereniging Bergopwaarts, Woningstichting Compaen, Woningstichting Helpt Elkander, Goed Wonen Gemert, Woonstichting ’thuis, Trudo, Woningbouwvereniging Volksbelang, woCom, Woningbelang, Woonbedrijf, Wooninc. Woonpartners en WSZ.

Concrete afspraken

Als eerste stap in de MRE-regio zijn ruim 40 medewerkers bijgepraat over wat biobased bouwen nu precies inhoudt en wat de gemaakte afspraken in de praktijk betekenen. De volgende stap om beloftes om te zetten in actie is het maken van concrete afspraken over het gebruik van biobased materialen in de na-isolatie van de circa 2.500 woningen die door de dertien MRE corporaties zijn aangemeld.

Lente, 8 Brabantse woningcorporaties

MRE Corporaties

Building Balance

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@buildingbalance.eu

Gerelateerde berichten