Biobased renoveren van bestaande bouw: natuurlijk kan dat al!

Biobased renoveren van bestaande bouw: natuurlijk kan dat al!
Biobased renoveren van bestaande bouw: natuurlijk kan dat al!
10 juni, 2024

Biobased verduurzamen kan al! Dat is de belangrijkste conclusie na het event ‘Biobased verduurzamen van bestaande bouw’ van 6 juni. Ruim 350 bezoekers uit de hele renovatie- en onderhoudsketen ontmoette elkaar bij Hogeschool Utrecht. Daar zijn ze door OnderhoudNL en Building Balance bijgepraat over de beste biobased alternatieven voor isolatie en andere onderhoudsingrepen. Voor 15 veelvoorkomende onderhoudsingrepen zijn steeds twee nu al beschikbare biobased alternatieven verzameld in het handboek ‘Biobased verduurzamen van bestaande bouw’, dat tijdens dit event is gepresenteerd.

Traditionele materialen voor nieuwbouw en renovatie hebben vaak een flinke klimaatimpact. Er is dan ook steeds meer vraag naar biobased (ver)bouwmaterialen. Deze materialen zijn meestal gemaakt van planten, die ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden. Ook de overheid stimuleert bouwen of renoveren met natuurlijke materialen. “Biobased materialen hebben veel voordelen”, legt gastvrouw Marjet Rutten uit. “Ze dragen bij een gezond leef- en binnenklimaat en een nieuw verdienmodel voor de boer. Daarnaast slaan ze tijdens de groei CO2 op. Dat maakt de bouwsector een CO2 opslagbank.”

Al veel mogelijk met biobased

Na een korte introductie, werd de middag afgetrapt met de grote biobeest quiz, waarin de kennis van de zaal over biobased werd getest. Ruben Zonnevijle van DGBC ging er met de eerste prijs vandoor en werd benoemd tot biobeest van de dag. Vervolgens werden er de hele middag door biobased alternatieven voor veelvoorkomende onderhoudsingrepen gepresenteerd en besproken. OnderhoudNL en Building Balance zijn hier met een groep van 23 koplopers uit de onderhoudssector naar opzoek gegaan, om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van biobased én om het gebruik van deze materialen te stimuleren. En met resultaat! Deze middag stond bol van de mogelijkheden van biobased materialen voor onderhouds- en renovatieprojecten.

Demonstraties en best practices

Er waren verschillende demonstraties van biobased producten door leveranciers. Bijvoorbeeld over het gebruik van gehakselde stro als inblaasisolatie, of het gebruik van hennep voor isolatiedekens en plaatmateriaal. Daarnaast deelde de onderhoudsbedrijven hun best practices voor isolatie en andere onderhoudsingrepen. “Met elkaar zijn we ambassadeurs van biobased, oftewel ‘Bio-beesten’ zo hoorde ik net”, zegt voorzitter van OnderhoudNL Henk den Boer trots. “Zo willen we onderhoudsbedrijven en hun opdrachtgevers aansporen om kansrijke biobased producten (nog meer) te gebruiken in hun renovatieprojecten. En te laten zien dat we vandaag al aan de slag kunnen!”

Handboek ‘Biobased verduurzamen bestaande bouw’

Alle resultaten van de gezamenlijke zoektocht naar nu al bruikbare biobased materialen in de bestaande bouw, van de voordelen, en de aandachtpunten tot aan de mogelijkheden en best practices, zijn door OnderhoudNL en Building Balance gebundeld in een handboek. Tijdens het event werden de eerste exemplaren van het handboek ‘Biobased verduurzamen bestaande bouw’ namens de hele zaal overhandigd aan Chris Kuijpers, directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen van Binnenlandse Zaken, Mieke Oostra van Hogeschool Utrecht en Robin van der Sluijs van Sité Woondiensten.

“We hopen dat biobased gaat vliegen”, reageert Chris Kuijpers op de overhandiging van het handboek. Biobased bouwen helpt het klimaat, de energietransitie én de landbouw. We moeten 100.000 woningen per jaar bouwen en nog veel meer verduurzamen. Laten we dat gelijk goed doen. Daarom is dit hét moment voor biobased, niet alleen experimenteel, maar voor het echie!”

Toolbox voor onderhoudsbedrijven

Naast het handboek is er ook een online toolbox gemaakt waar onderhoudsbedrijven direct mee aan de slag kunnen. Op de website van het Nationaal Kenniscentrum biobased bouwen: www.nkbb.org/onderhoud vind je bijvoorbeeld de biobased verkenner met alle biobased renovatieoplossingen, een voorbeeld commitmentverklaring een presentatie met alle informatie over biobased bouwen. Daarnaast zijn ook de belangrijkste bouwdetails voor biobased renovatie beschikbaar. Al deze informatie wordt in de loop der tijd aangevuld.

Jong geleerd is oud gedaan

De locatie van Hogeschool Utrecht is niet zomaar gekozen. De hogeschool zet zich in voor circulair gebouwde leefomgevingen en het ontwikkelen van kennis hierover. Als studenten al tijdens hun opleiding uitgebreid kennismaken met biobased bouwen, zullen zij dit in hun beroepspraktijk automatisch toepassen. Student Ruben Meijer vertelt dat de aandacht voor biobased (ver)bouwen enorm gegroeid is tijdens zijn studie en Mieke Oostra, lector Nieuwe Energie in de Stad, legt uit hoe biobased inmiddels vast onderdeel is van de opleiding.

Samen geven we biobased (ver)bouwen vleugels!

Als er deze middag één ding duidelijk is geworden, is het dat opdrachtgevers, opdrachtnemers, corporaties, gemeenten, beleidsmakers, adviseurs, leveranciers en studenten met biobased materialen aan de slag kunnen. Aan het eind van de middag lieten alle bezoekers biobased letterlijk vliegen, door op een papieren vliegtuigje te schrijven hoe ze aan biobased bouwen gaan werken en welke hulp ze daar eventueel bij kunnen gebruiken.

Ook OnderhoudNL en Building Balance blijven zeker niet stil zitten. Samen met individuele organisaties gaan we aan de slag om het percentage biobased materialen te vergroten. Want alleen samen geven we biobased bouwen vleugels!

Building Balance

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@buildingbalance.eu

Gerelateerde berichten