Arjan van Leeuwen, van varkenshouders naar vezelverwerker

Arjan van Leeuwen, van varkenshouders naar vezelverwerker
Arjan van Leeuwen, van varkenshouders naar vezelverwerker
4 juli, 2024

Arjan van Leeuwen uit Nederweert zit midden in transitie. Arjan was varkenshouder maar zat met zijn stallen te dicht bij een Natura2000-gebied. Hij stapte over naar de teelt van vezelgewassen, waarmee hij als eerste bedrijf in Zuid-Nederland de verwerking wil gaan doen. ‘Met mijn eerste 13 hectaren vezelhennep heb ik dadelijk al het dubbele aantal benodigde punten voor eco-activiteiten.’

Vezelhennep in rotatieteelt

Als veehouder teelde Arjan (41) al maïs voor veevoer. Een gewas telen is dus niet helemaal nieuw voor hem. De ondernemer oriënteerde zich op een nieuwe toekomst toen zijn interesse in vezelgewassen werd gewekt door Eppo Timmer van Building Balance. Vezelhennep is geschikt in rotatieteelt met maïs, aardappelen en bieten. Zo kan Arjan in een pool met andere akkerbouwers blijven samenwerken.

Verwerking is bewerkelijk

De teelt van vezelhennep is niet moeilijk, maar de verwerking is wel bewerkelijk. De planten, met een hoogte van bijna 3 meter, worden vlak boven de grond afgesneden. Daarna worden de stengels in stukken van een meter gesneden, die vier tot zes weken op het veld liggen voor rotting. Daardoor komen de bastvezels los van de houtachtige kern. In de verwerking worden bast en kern machinaal van elkaar gescheiden.

Vezel levert meerdere producten

Na het zwingelen in trommels ontstaat uit de vezels een wolachtig materiaal dat geschikt is voor biobased bouw. Arjan investeert in geavanceerde machines. ‘Die zijn duurder en leggen de vezels recht in plaats van kriskras zoals goedkopere machines. Ze geven fijnere wol, die ook geschikt is voor de textielsector. De toppen van de planten, die olie en zaden bevatten, en de houtige delen ga ik ook verwaarden.’
Met miscanthus, dat circa twintig jaar staat, heeft de ondernemer andere plannen. ‘Olifantgras wortelt diep, zuivert water en is aantrekkelijk voor vogels, insecten en kleine zoogdieren als schuilplaats. Zo draagt het bij aan biodiversiteit.’ Dat maakt de plant ideaal voor bufferzones tussen landbouw en natuur. Met ondersteuning van Building Balance wil de ondernemer inschrijven op tenders voor natuurbeheer.

Verwerkingshub en ontmoetingsplaats

Zijn nieuwe onderneming AgroHub Limburg wordt de eerste verwerkingshub van vezelgewassen in Zuid-Nederland. De strategische locatie nabij de A2 biedt logistieke voordelen, waaronder samenwerking met Belgische bedrijven. ‘In België lopen ze vijf jaar voor in vezelgewassen. Dat betekent volop kansen.’ Ook met zijn bijzondere vergaderlocatie “Ons boerenerf” heeft Arjan nog een extra inkomstenbron. Hier kun je vergaderen voorzien van moderne technologie, in landelijke setting, met bourgondische catering. Met veel gevoel voor marketing promoot de ondernemer de locatie als “een plek waar passie en boerenverstand hand in hand gaan”.

Building Balance

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@buildingbalance.eu